Thursday, December 19, 2013

Can't wait to meet Love tomorrow!

Tuesday, October 8, 2013

Oh Land - Wolf & I (Live)


Dia... aku kata.

Hari itu,
 
dia kata maaf pada aku.
dia kata fikiranya bercelaru.
dia kata dia suka marah tak menentu.
ego la tu katanya lagi.
 
aku diam.
 
aku diam sebab tergamam.
yang dia memang jarang jarang mintak maaf pada aku.
jarang jarang nak mengaku silap diri sendiri.
jarang jarang nak kata diri ego.
 
tapi elok lah tu kalau sedar diri.
cuma kalau boleh biar kata kata datang dari hati.
dan, jangan buat lagi.
 
aku kata depan depan, tak apa, aku maafkan.
tapi dalam hati, aku dah bagi satu penumbuk yang tajam tepat ke mukanya sebab geram.
 
sekian.

Ini baru nama kawan.

Kalau tuhan bagi aku pilihan untuk lima belas tahun ke belakang, aku tetap pilih nak kawan dengan kau.

peduli lah mulut kau macam parit, tapi aku je tau pahit manis berkawan dengan kau.

tuhan tu dah atur hidup aku yang rumit ni, kemudian temukan manusia yang murah hati macam kau tu.

berkawan dengan kau tak perlu jaminan.
tapi ibarat meminta sedekah pada sahabat.
sedekah yang bukan wang ringgit.
sedekah kasih sayang antara sahabat yang boleh doakan kita masa hidup sampai mati.

dia, antara sahabat lima belas tahun aku.

selamat dua puluh tujuh tahun, wanie.

kami sayang kau sampai mati.

Friday, September 20, 2013

Pahit kopi.

Cuba minum kopi tanpa gula. pahit kan?
tapi, kalau kau suka minuman tu, tetap nak minum jugak kan?
walau takde gula?
 
macam tu lah jiwa aku sekarang.
 
pahit.
 
tapi tetap nak tempuh.

Thursday, September 19, 2013

Give up :'(

Wednesday, September 11, 2013

Tahan hati.

Dia macam...
 
kejap okay, kejap tak okay.
tak siapa faham. tak siapa mengerti.

Friday, August 23, 2013

Watak.

Setiap hari menunggu tidur ku. 
untuk melihat watak yang dipegang ku. 
pedulilah hebat atau tidak peranan ku.
asal dapat menghias malam malam ku.

mimpi.. 

drama apa lagi kita malam ini?

Thursday, August 22, 2013

Lupa dalam sedar.

Mungkin, suatu detik atau ketika baru dia sedar yang dia ada hati yang perlu di jaga.
mungkin dia terlupa,
 
mungkin?
 
atau dia hilang ingatan?
atau akses yang menghubungkan kita termati seketika?
atau sengaja mahu mendiam diri?
 
semoga lupa kau pada aku cepat cepat tersedar sebab kita ada banyak urusan yang perlu disudahkan bersama.

Jarak jauh.

Nak ketemu, perlu beratus kilometer, perlu masa, perlu modal.
nak berbual, perlu kelapangan masa.

waktu aku lelap, kau celik.
waktu kau lapang, aku sibuk.

samalah,

macam aku tua, kau stay young.
tapi harap jodoh kita berpanjangan.

kita baru lepas satu fasa.
untuk naik ke fasa seterusnya perlu sabar.

belum tentu jodoh kita kekal.
tapi tuhan tu kan ada untuk dengar doa kita.

cuma aku harap kita perlu bertahan untuk sedikit masa.
biar ayat 'jarak jauh' itu terhapus dalam kamus hubungan kita.

Muram.

Dan apabila riuh rendah, bingit bising, hiruk pikuk yang kau selalu terbitkan tiba tiba suram.

aku anggap kau tengah muram.

Tuesday, August 20, 2013

Searcing...

Sepertinya setiap pencarian jodoh manusia manusia solo bagai tiada kesudahan.
kalau pencarian itu semudah pengunaan kompas atau gps, pasti ramai dah lepas.
 
tapi nak cari perlu buat research.
 
dari perwatakan baik sebesar kuman hingga penampakan jahat sebesar alam.
dari awalnya tahi sewangi bunga hingga kentut sebusuk bangkai.
 
manusia.
memang tak kan pernah cukup mahu pun puas dengan apa yang ada.
 
tapi bukan semua.
 
ada yang mengharapkan takdir tuhan semedang.
ada yang berusaha asal choice sendiri.
 
mana manalah.
 
kata aku,
 
biar cari sama kepala.
 
kalau kau keras, dia keras, tapi masuk, ngam.
kalau dia lembut, kau lembut, tapi masuk, ngam.
kalau kau keras, dia lembut, masuk kepala, ngam.
kalau kau lembut, dia keras, tapi masuk kepala, tetap ngam.
 
ikut kata hati.
pilih.

Wednesday, July 17, 2013

Mahu ku.

Untuk yang sekian kalinya, baru aku dapat merasakan indah di terima manusia manusia terdekat tentang keinginan atau mahu ku.

walau tak mampu untuk puaskan hati mereka, aku bersyukur di beri maklum balas yang baik.

terima kasih abah
terima kasih mama
terima kasih keluarga

aku hanya inginkan semuanya berjalan dengan lancar

sesungguhnya tiada siapa yang mampu mencapai kemahuan orang lain,
bila mana kau juga seorang manusia.

Monday, July 8, 2013

Hijrah.

Alhamdulillah..

hadiah paling bermakna dari-Nya.

Ya Allah, seruan mu telah datang,
akan ku jalani dengan rendah hati.

InsyaAllah :')

Thursday, June 27, 2013

Imune

Hati menangis..
 
aku sendiri yang faham maksud tersiratnya.
kau? hanya mengerti menunding jari mencari salah yang tak laku.
 
selagi bertahan;
sampai bila?
 
sampai hati ni dah koyak macam kertas yang dulu boleh di pakai untuk mencoret segala?
sampai besi yang kukuh jadi berkarat?
sampai tulang yang kuat menjadi rapuh?
 
setakat ini.. aku masih imun dengan segala yang mendatang.
 
tapi yang mendatang.. 
 
mampu?

Monday, June 10, 2013

Sunday, June 9, 2013

Cela.

Orang tak kan dapat rasa perasaan orang lain kalau tak di tunjuk atau di kata.  right now i feel suck! 
 
manusia kadang ada perasaan yang pada suatu ketika dia sangat perlukan kasih yang mendalam. sangat. dan pada satu ketika benci nak mengadap semua orang. tapi dalam kisah aku, sebab aku dah tersayang. so, aku kena go on dan tak perlu nak rasa loser sayang dengan orang yang tak ada perasaan. 
 
juga. kadang kadang.
 
harus aku kata aku memang rindu kau. saat ini. and i hate it! sebab.. 
 
kalau aku rindu kau, aku tak pasti kau rindu aku ke jugak?
 
kalau aku rindu kau, kau memang tak ada depan mata aku untuk aku berbual.
 
jauh. jauh masalah yang paling aku rasa macam fuck up betul lah!
 
tapi tu je aku kena telan hari hari selagi aku tak sah dengan kau.
 
i can't explain how my feeling right now. it's totaly suck. 
 
aku rindu kau lah bodoh!

Sunday, June 2, 2013

Buang segala telur busuk.

Aku tak tahu macam mana nak luah. mungkin simpan lebih baik. saat aku luah kata kata di sini, hati aku menangis. tapi reaksi muka aku kosong. nak explain lebih lebih pun tak boleh. orang tak kan faham.

pedih, tapi bukan yang sangat pedih.
sakit tapi bukan yang sangat sakit.

sebab ianya dah di tutup dengan kegembiraan sekarang. syukur.

hidup. tak banyak pilihan. selagi kaki belum patah, kasi jalan.
kau hanya perlu bertahan. pasti kegembiraan yang kekal akan datang.

mulut kena bijak, hati kena kental.

kenangan dengan bekas yang lama lama, kau kasi buang. sekarang kau hanya perlu tumpukan pada satu ni. yang lain jangan dilayan. walaupun pernah berperasaan masa lampau.

pedulik?
tak lagi.

tapi pada yang satu di hati ni, sampai mati!

ye, ini kisah bekas kekasih dengan perempuan, perempuan, perempuan sampahnya.

iye.



Sunday, May 19, 2013

Ranggi.

Luahan dari hati kecil gua sebab gua rasa orang selalu nampak gua selebet.

gua okay.

cuma, 

gua memang tak pandai tepek muka dengan bedak tebal tebal.

gua tak pandai toreh kening kasi nipis lepas tu lukis balik kasi cun. yang tuhan bagi untuk gua dah rasa paling cun dah.

gua tak reti pakai celak tebal tebal macam avril lavigne bajet emo lepas tu lentik hujung macam cleopatra. 

bibir gua kering. gua reti nak lembabkan pakai pelembab bibir je. nak bagi merah macam makngah gua tak reti. gua tak hingin sebenarnya. 

sekarang ni memang trend budak budak sekolah kalau nak hang out dengan member kena make up tebal tebal ek? gua masa remaja dulu ingat kalau nak make up bila dah besar, pergi kerja dengan pergi dinner kat hotel je.

sorry, gua naif.

skang gua dah besar, gua dah pergi kerja dan kadang kadang office buat dinner kat hotel still gua tak reti pakai tu semua.

sorry, gua naif.


Friday, May 17, 2013

#20

Cukup cukuplah dengan status menganjing kau tu. tak kesah lah kau tujukan kat siapa. kalau memang bukan batang hidung aku pun, kau kerja nak menganjing orang lain tak kena tempat ingat cool? sangat tak cool okek. 

dulu, kenapa tak tunjuk usaha nak tambat hati aku sampai kita boleh bertahan?

kau tayang ego, sepuluh kali ego boleh aku tayang.

kalau lah kau cepat bertindak..

eh? terasa ke? silakan :)

#19

Jadinya, bila semua ciri ciri yang kau idamkan dah menampakan ada dalam genggaman kau. apa lagi yang kau mahu?

banyak.

belum pasti yang berada dalam genggaman, selamanya kita genggam. aku mahu genggam tangan mu selamanya.

harap ianya pasti. bukan angan angan atau cerita dongeng yang selalu dipertontonkan semasa kecil.

sayang. rindu ini makin kuat!

Sunday, May 12, 2013

Oxygen.

Dua puluh tujuh tahun. masih bawah tanggungan kau. walau berak, mandi, makan dah tanggung sendiri. tapi aku tak sanggup sebenarnya biar kau tanggung dosa nakal yang pernah aku cipta.
bergaduh, bertekak perkara biasa.
sendiri gelar anak angkat, anak tiri perkara biasa.
kata aku pungut dari tong sampah bila marah perkara biasa.

i'm such a black sheep of the family.

dah lali.

tapi akhirnya, buruk, jahat, kambing hitam pun anak mu ini, celah ketiak kau jugak dia cari.
jadi tuhan, aku mahu mengadu. naik kan doa org tua hebatku ini di celah langitmu.

happy mother's day, mama.


love you to bits, ma ❤

Monday, April 29, 2013

#18

"Just want you to know saya bukan masak untuk awak. awak tahu, kan? saya akan masak banyak untuk hilangkan stress. it's a therapy. tapi makanan yang banyak tu kalau tak makan membazir. so you better be hungry atau nanti saya akan mengamuk." - orang hodoh cantik.

Jangan nak buat pasai.

"Nanti kalau boleh saya nak anak kembar! mak awak kan ada kembar. mana tau genetik dia turun kat awak."

dia, diam. senyum.

"nanti kalau boleh saya nak tiga orang anak. dua lelaki sorang perempuan. yang perempuan biar last. senang abang abang dia nak tengok and jagakan dia nanti."

dia, diam. senyum.

"nanti biar saya yang ajar anak anak saya dressup. kecil kecil saya nak sarung t shirt beatles, kasut converse, cool kan?"

dia, diam senyum.

"lepas tu nanti kalau anak saya nak pergi gig or concert saya nak join lah. tak pun biar saya yang ajak depa p nanti!"

dia : jangan nak buat pasai. yang ni tak boleh! ajaq anak elok elok. ajaq main bmx xpa!

okay. 

Cerut carut.

Nak marah pasal apa? bila kita marah kita jadi lemah. cakap kita jadi merapu. tindakan kita jadi melulu. segala keputusan yang kita buat hanya kerana mengikut nafsu.

fikir.

Thursday, April 25, 2013

Cermin ilusi.

Pandang cermin. apa kau lihat? aku dahulu?

gembira. tapi sekejap. aku banyak buang masa bagi cinta pada orang yang tak pandai nak hargai cinta aku.

kalian boleh gembira dengan apa yang kalian capai sekarang.

buang perasaan hitam tu dalam dalam. tumbuk cermin sampai pecah. biar berderai. sakit sekejap. tapi sakit tu hilang terus.

jadi sejarah pahit.

pandang cermin. apa kau lihat? aku sekarang?

gembira. harap berpanjangan. berkekalan. aku punya kehidupan yang tak terbatas. kehidupan aku tak terbuang hanya pada cinta. aku dapat nikmatinya puas puas.

bebas.

cinta ada. tapi aku dah pandai kawal perjalanan dan coraknya. pernah makan garam dan gula katakan. dah tahu masin dan manisnya percintaan. tak nak cinta ni terbuang lagi masanya.

cermin. ibarat imbasan memori silam kita. pecah berderai. hilang semua keindahan yang bisa kita lihat.

kau, ada yang dah dicinta, jaga. pegang, kuat kuat.

jangan bagi lepas. ingat.

Tuesday, April 23, 2013

Pure Morning.

Bangun pagi, buka mata. benda pertama aku fikirkan, kau. capai hp yang sebantal dengan aku. lock screen nya terpampang wajah segak kau dan aku bersama bmx kesayangan kau tu. senyum. buka inbox, baca msg yang kau hantar tapi tak sempat nak baca.

indah.

tapi selama mana aku akan rasa semua itu? sebab aku jauh dari kau. tak ada dekat kau. aku nak bangun pagi kau ada depan mata aku. dengan bau masam kedua duanya kita saling berpelukan.

itu hanya impian mendatang.

Friday, April 19, 2013

Belajar. Jadi. Diri. Sendiri.


Menjadi diri sendiri adalah suatu proses.

proses pembelajaran.

mulai dengan merangkak. kemudian berjalan. jatuh dan bangun seseorang itu semuanya akan membentuk siapa kita di masa mendatang. pahit dan manisnya kehidupan semuanya sudah tertulis. jika mahu belajar, hadap saja.

lumrah alam.

aku.

dari seorang yang tidak suka bergaul sebarangan, tetapi aku boleh menjadikanya bising bila sudah serasi. 
dari muka yang semasam cuka di berikan, aku boleh menjadikanya muka yang paling manis.

aku belajar. mengenali baik hati orang lain. bukan hanya baik hati diri sendiri.
aku belajar. mengenali busuk hati orang lain. bukan hanya busuk hati diri sendiri.

tak perlu nampak orang itu saja jahat. orang itu saja busuk.
tak perlu nampak baik hati dan mulianya diri sendiri.

jangan selalu memberi kemenangan kepada setan laknat dengan perkara perkara hitam dan busuk yang kita buat.

mereka gembira.

cuba.

jadikan diri cantik. sehabis cantik. 
jika tidak pada luaran. bagi pada dalaman.

"everyone is beautiful on their own way"

jadi,

belajar saja untuk jadi diri sendiri.

itu sudah cantik.


Thursday, April 18, 2013

Santun.

Ada satu cerita.

tapi tiada kena mengena tentang diri sendiri atau orang sekeliling aku. ini cerita aku menelaah dari buku. tak pasti kisah benar atau rekaan semata. tentang kisah yang selalu terjadi di sekeliling kita. kehidupan remaja, sosial, dan percintaan.

seorang student. tinggal serumah dengan kekasih di atas sebuah rumah kedai yang berjirankan mamak yang kerja di kedai bawah tempat tinggalnya dan pekerja vietnam di kilang berdekatan. saving. sewa bulanan rm100. bila duduk berdua sorang rm50. orang sekeliling tak tahu. tapi ada dua orang kawan baik yang tahu. cuma harap berjaga jaga jangan sampai kantoi. bukan kawan nya bersubahat. tapi tak lalu nak nasihat. sebab fikirkan kawan, mungkin.

biarkan.

suatu hari, kawan baik kepada pasangan ini, mereka gadis kedua duanya, ingin bertandang di rumah pasangan itu.

melepak, tonton tv, borak borak. bikin haruk.

agak lama mereka berada di situ. terkandas dek kerana hujan lebat di luar. beberapa kali dipelawa untuk tidur di situ sahaja. tapi pelawaan itu di tolak dengan sopan. "kalau hujan berhenti, kitorang balik. kalau tak, kitorang tidur sini aja lah".

maghrib menjelang.

"korang nak maghrib dulu? dah masuk waktu," tanya tuan rumah kepada kawan nya.

pandangan amat dalam di lemparkan pada kawan nya. pandangan yang nampak bersahaja, tetapi sebenarnya ada maksud yang terdalam yang tak terfikir dek mereka. sebuah pandangan tentang - "tidak ada manusia sebenarnya punya kehidupan yang sempurna dalam cela. dan cela dalam sempurna".

nafas perlahan, tenang, dan gembira di hembuskan oleh kedua kawan nya- Santun, Petak Daud.

Tuesday, April 16, 2013

Good enough?

Perasaan 'kau tak cukup bagus' adalah perasaan paling sampah yang pernah kau rasa?

itulah yang aku rasa hari hari. even sekarang pun aku tengah merasa benda yang sama.

"kuatkan hati. everything will be just fine... okay?"

kata kata ni buat aku nak tendang je pada orang yang katakan.

walaupun aku dah cuba lakukan sesuatu yang cukup bagus bagi aku, tapi aku tak tahu apa pandangan sekeliling terhadap aku. bila aku ditegur dengan kesalahan, down aku boleh capai hingga 0.99 peratus.

aku bukan manusia yang tak boleh dikritik.

kritiklah.

tegurlah.

lemparkan apa jua kata kata.

aku simpan, kunci dalam otak kemas kemas.

bikin revision.

aku tak melawan. jika benda yang di lemparkan benar.

silap,

jika onar yang dilemparkan.

aku bisa jadi buas!

kau sendiri, dah cukup hebat?

Monday, April 15, 2013

#17

Salah satu punca sukar lelapkan mata pada waktu sebegini selain memang tak mengantuk, mungkin aku banyak berfikir.

rindu?

teringatkan seseorang?

kerja?

percutian?

semua di atas!

Saturday, April 13, 2013

#16

Berkahwin tu tak susah. hanya akad dan nikah.

tapi,

orang sekeliling yang bikin jadi payah.

Friday, April 12, 2013

#15

Enam belas hari selepas dari tarikh kelahiran aku. hari ini. sedikit lewat untuk ucap syukur buat diri sendiri di laman ini.

tapi aku tetap bersyukur setiap masa dengan setiap nafas yang di hela.

dua puluh tujuh.

memang sudah secukup rasa. aku tak kata aku dah cukup makan garam, atau aku dah boleh di gelar otai asam garam kehidupan. aku masih lagi bertatih untuk mengejar kehidupan yang buas dan kejam ini.

cuma aku dah penat untuk semua rasa yang basi. cuma aku harap, untuk yang hadapan, aku dapat merasa sesuatu yang manis, enak dan secukup rasa.

tapi yang sebenarnya, makin kita berusia, makin banyaklah rasanya.

terima kenyataan.

Thursday, April 4, 2013

Manusia itu.

Kenapa manusia sukar nak mengaku kesilapan sendiri?

kenapa manusia sukar nak buang segala ego yang ada ke tepi?

kenapa manusia sentiasa keras hatinya seperti batu?

kenapa?

sebab manusia yang dimaksudkan itu aku. kalau manusia itu orang lain mungkin takde sebangsat apa yang terjadi di atas.

aku tak mengaku salah bukan sebab aku fikir aku sentiasa betul. tidak sepanjang hidup aku sentiasa melakukan kesilapan. tapi lumrah manusia. bila sekali melakukan kesilapan, sampai ke mati orang pandang hina.

ego aku berbatas. bukan selamanya aku nak tunjuk ego jantan aku pada semua orang. perempuan. kalau kau berubah jadi pengkid pun, kalau kau putus cinta dengan awek kau. kau nangis tepi longkang jugak kan? jangan tipulah. ini pula aku yang perempuan sejati ni. cuma bagi aku masa meneliti baik buruk kehidupan yang aku sedang tempuh sekarang.

memang aku keras hati! tapi aku rasa sekeras keras aku hati aku boleh lembut atau cair kalau kena caranya. kerak nasi pun kalau direndam air boleh lembut. ini pula aku yang bernama perempuan. cuma kebelakangan ni banyak perkara negetif yang terjadi buat aku makin lama makin taknak berlembut. makin diam makin dipijak.

habis macamana?

aku pilih diam.

bila diam pula mereka kata sombong?

manusia.. manusia..


Tuesday, April 2, 2013

Kembali akhirnya.

Innalillah..

Hajah Mariam Abdul Halim

suram menyelubungi malam

perginya seorang lagi waris dari keluarga ini

Al-fatihah

semoga abadi di kalangan orang orang yang beriman. sesungguhnya Allah lebih menyayangi mu.

salam rindu dari ganerasi ke empat mu

Monday, April 1, 2013

#14

Baru baru ni aku makin sibuk dengan kerja. maknanya bukan macam selalu makan gaji buta. nak layan movie atau youtube jangan kata sekali sekala, langsung tak dapat buka. 

hai la nasib..

eh? kenapa mengeluh?

bukan pergi kerja memang kena buat kerja ke?

hehehe..

Saturday, March 30, 2013

#13

Hidup ni kena ada sacrifice. kalau nak have fun sampai takde masa depan itu kan maknanya takde tanggungjawab? i don't have a reason to marry someone like that. kan?

Friday, March 29, 2013

#12

Kalaulah manusia di luar itu tahu betapa bosan dan sunyinya menjadi manusia seperti aku...

Thursday, March 21, 2013

Rajuk.

Jangan kata aku diam sebab aku alpha dengan dunia. jangan kata aku tak peduli sebab aku lupa diri.

asal usul, aku sedar.

tanggungjawab aku beri.

cuma,

bagi masa aku bersendiri menikmati hidup tanpa orang yang paling penting dalam hidup ini..

sementara.

sebab bila aku pentingkan mereka, hati ini tak dijaga. tak perlu balas apa apa.

cuma,

sedikit kebahagiaan hati, untuk kelapangan dada.

aku akan pulang. tapi bukan sekarang.

maaf.

Friday, March 15, 2013

#11

Lagi beberapa jam untuk mengecapi kebahagiaan... sementara!

Wednesday, March 13, 2013

#10

Ye. aku memang keras hati. jadi?

pedulikan aku.

Monday, March 11, 2013

#9

Empat hari lagi, tapi ibarat sebulan lamanya.

*sigh*

Sunday, March 10, 2013

#8

Mata mengantuk. pemikiran terjaga. kalaupun lelap, tapi tak lena. tolong otak. kosongkan segalanya. aku perlukan tenaga esoknya walaupun tak bekerja. pemikiran aku rindukan seseorang gamaknya?

Saturday, March 9, 2013

Every me, every you.

Walau bangsat macamana pun kau
tak kisah lah macam mana kelakuan kau
kalau aku angkat kau sebagai SAHABAT aku,

dan

aku rasa sebangsat kau tu tak kan kemana
apa saja peri laku kau aku tetap ada belakang kau,

dan

walaupun hari hari kau macam palat
di kencing, di ludah, insan yang sekaum aku
aku tetap ada,

dan

walau aku tak boleh beri hati aku pada kau
aku harap boleh beri kedamaian dalam hati kau

ingat itu SAHABAT!

banyak benda berlaku sepanjang kita bersahabat. memori, terlalu banyak. rasanya tak perlu di ceritakan. simpan dalam otak, lebih save.

selamat hari lahir ke dua puluh enam Amir Qhashaff Amir Hamzah. hanya doa yang mampu aku beri untuk kebahagiaan kau.


* we hate to call that name each other. hate it!

Friday, March 8, 2013

#7

Degil itu yang buat aku terus mengejar. tanpa penat.

Thursday, March 7, 2013

#6

Sesungguhnya aku adalah gadis yang sentiasa berkata 'ya'.

tapi yang paling sedih aku tak pernah tahu bagaimana untuk menolak dan berkata 'tidak'.

pathetic.

#5

Hitung hari untuk lepaskan semua rasa.

sementara.

tak sabar untuk merasa penat walaupun sekejap.

lapan hari lagi.

Wednesday, March 6, 2013

#4

Menjerit dalam hati. menangis dalam gelap. berfikir pakai otak. hanya lampu neon yang menerangkan bilik. berhari hari berkurung memikirkan perkara yang tak sudah. apa salah. apa silap. betul lah. susah nak jadi diri aku ni. yang bukan diri aku sendiri pun susah nak faham tentang aku. kalau malas, pergi jauh! aku manusia rabel. manusia keras kepala. tapi ada hati perut. macam mana nak luahkan apa yang terbuku dalam hati sebenarnya ni? buntu.

#3

Setiap kehidupan ada cerita. kita pelakonya. yang di atas pengarahnya. kita dibayar dosa atau pahala atas setiap apa yang di lakonkan. yang kiri dan kanan tetap setia dengan tugas yang diberi. memang apa yang di arah sudah tertulis. terpulang pada kita untuk mencorakanya.

pilih.

Tuesday, March 5, 2013

#02

Hitung masa, waktu dan hari. sebulan punya sakit tak boleh nak ubat untuk tiga hari sebenarnya. kalau boleh aku nak penawarnya hari hari. kalau boleh.

sabar.

sepuluh hari lagi.

#01

Masih bertahan. tinggal beberapa jam saja lagi untuk menjadi kaya. kaya untuk sekejap. lepas lunaskan segala hutang yang ada aku jadi kayap semula.

hidup.

Monday, March 4, 2013

Sakit.

Pernah tak kau lalui saat dimana kau korbankan perasaan kau semata mata nak jaga hati orang lain? orang yang kau sendiri sayang?

atau

pernah tak kau rasa sakit dengan benda baik yang kau lakukan tapi takde siapa nampak kebaikan itu?

atau

pernah tak kau rasa tengah dalam usaha nak perbaiki diri, tapi orang sentiasa nampak keburukan yang pernah kau buat?

aku rasa sekarang.
aku okay.

(mati)

 

Sunday, March 3, 2013

Tolong.

Apa lagi yang mampu aku bantu selain doa dari jauh untuk mereka mereka yang terkorban. aku malas nak campur aduk banyak kata kata dari berjenis mulut busuk dan wangi rakyat. biar kan. apa daya, apa kuasa kita untuk menghakimi apa yang perlu mereka buat. tapi kalau boleh aku harap buat tindakan yang hebat sebelum lagi banyak nyawa yang melayang. tolong. kalau rakyat luar yang susah kita terdaya untuk bantu kenapa susah sangat nak bantu kroni kita sendiri? jangan bataskan pertolongan. pray for Lahad Datu.

Friday, March 1, 2013

Diam yang bodoh?

Aku berada dalam situasi yang sama. masih berdiam diri. bila perlu, maksud aku. terkadang, lebih baik berdiam dari selantang bersuara. terkadang juga ada sesuatu yang lebih baik terus dirahsiakan dari diketahui. diam dan jangan katakan sebarang kalau ia menyakitkan. aku tak bodoh. aku jaga hati aku sendiri. jeritan dalam diam itu lebih kuat sebenarnya dari jeritan hiruk piruk. 'silence is the loudest scream'. ok. jom duduk diam diam.

Thursday, February 28, 2013

I love you.

Tarikh hari ini datang lagi. Aku agak kau senyum mahal. Tapi tak semahal kau kandungkan aku sembilan bulan. Terima kasih kerana pinjaman ovum mu.

Jadi tuhan,

Aku tuliskan surat kepada mu. Moga dapat terus aku layangkan dan diseret angin ke syurgamu. Moga bila kau buka nanti, akan kau utuskan dia. Angkatkan 'mama' ku yang hebat di celah langitmu.

Selamat hari lahir mama. Aku tahu sayang kau pada aku tak pernah putus.

Wednesday, February 27, 2013

Lelaki malang

Sewaktu masih pendek akal, aku pernah berkata dalam hati. "lelaki yang akan bersama aku nanti adalah lelaki malang".

dan kini aku sudah sedikit matang, lelaki malang itu sudah tidak bersama dengan aku lagi.

sambil memperagakan senyum yang paling menawan, aku berbisik "kamu sudah jadi lelaki bertuah".

Berdikit dikit.

Aku hanya perlu ruang dan waktu untuk melunaskan semua impian aku. Mungkin masa yang diberi agak singkat. Juga terlalu singkat untuk membuang segala celaka yg tersia. Sesungguhnya sekarang ini aku tengah mengajar fizikal aku untuk belajar bersabar. Maaf.

Monday, February 25, 2013

Kita.



Perasaan paling celaka sekali bila makin lama bercinta, makin menjengkelkan. Aku tak kata hubungan kita ada masalah BESAR! aku juga tak kata yang kekasih hati aku ada betina lain. aku kata menjengkelkan sebab bila jauh, bila kami jarang jarang msg, masing masing sibuk dengan hal masing masing, aku akan mula fikir yang bukan bukan. aku benci perasaan ni sebenarnya. mintak di jauhkan. tapi aku tak boleh elak untuk saiko pemikiran aku sendiri untuk fikir benda yang tak ada apa apa pun sebenarnya.

jauh.

sakit.

aku cuba bertahan untuk hubungan yang hampir cecah dua tahun ini.

moga tuhan menjaga setiap cerita cintamu.
dan kamu disana gembira dan bahagia walaupun tanpa kita.

Thursday, February 21, 2013

21022013

Masih bertahan. Baki di tangan ada empat puluh enam ringgit tunai..

Tuesday, February 19, 2013

How?

The question is.. how to survive in 50 ringgit until your next month salary?! Today is 19th. You always got your salary on 1st, maybe 2nd or maybe 3rd, every month! Haiyaaaaaaaaaa.. *tepuk dahi*

Friday, January 25, 2013

Semoga bahagia teman.

Dua situasi penting yang ada dalam dunia ni. sedih dan gembira. Waktu gembira meraja, sedih pula menyepi. sama waktu kita berkawan dengan sedih, gembira hanyalah musuh yang memerhati dari jauh. keduanya tak kan pernah boleh duduk bersama dalam hati kita.

tapi, kala ini aku punya sisi kegembiraan dan kesedihan. yang mana pada aku sisi gembira adalah momen untuk perkongsian bersama. baik dengan teman, rakan seperjuangan, insan tersayang atau family. tapi tidak untuk kesedihan. mungkin sedih aku hari ni bukan sedih yang sakit atau perit. tapi sedih yang bercampur gembira untuk kau teman.

lima belas tahun dalam mengenali hati budi setiap kawan yang diangkat sebagai teman sehidup semati. aku tetap gembira dengan kehilangan sorang lagi teman yang melangkah ke fasa hidup barunya esok.

semoga selamat semuanya, Nurdaniaadilla. 
 

Wednesday, January 23, 2013

Asing


Aku rasa makin hari makin terasing. bukan orang yang asing kan diri dari aku. tapi aku sendiri yang asing kan diri. yang aku tahu hanya jaga diri, jangan makan hati. sebenarnya orang masih nampak aku okay pada luaran.

hakikatnya..

Friday, January 18, 2013

Kau ada?


Budak atas tu, ada, masa aku penat. ada, masa aku sakit. ada, masa aku sedih. ada, masa aku suka juga ada masa aku gembira. memang. dia, tak ada dua puluh empat jam dengan aku depan mata. tapi dia tahu bila kala aku perlukan dia. see? aku bosan duduk ofis tak tahu nak buat apa, dia gatal gatal video call. tapi kita pandai cover kata kata. bisu. hanya buat mimik muka untuk lepas rindu. haha.. rindu kau lah bodoh!

Tuesday, January 15, 2013

Abah..

I was just thinking about someone that really important in my life. in a minute, just in a minute. 

lima enam belas tahun dahulu, masa jiwa asyik memberontak, aku selalu tanam perasaan benci pada abah. aku sendiri tak tau kenapa. mungkin dari kecil aku sering jadi mangsa 'belasah' abah. yang padahal bila aku kenangkan balik, aku kena 'belasah' sebab nakal datang dari aku sendiri. dan bila di fikirkan balik aku 'jadi orang' hasil dari 'belasah kasih sayang abah..'

makin dewasa, makin jadi orang, makin boleh berfikir matang, baru aku sedar apa fungsi abah dalam hidup aku. yang dulu aku asyik fikir 'kau ada pun menyemaklah!' 

sayang aku pada abah tak ternilai. aku tak boleh bayar balik apa yang abah dah bagi pada aku sejak aku keluar dari rahim mama, hingga saat ini. gaji bulanan aku kalau bagi semuanya pada abah pun belum tentu sama nilainya.

my very reason to not give up with life.

selamat hari lahir abah. 

semoga di permudahkan perjalanan hidup dan mati. 

love : your ex-spoil daughter.


Wednesday, January 9, 2013

Sibuk katanya.. konon!

Dalam kekalutan mencari kemewahan. dalam kekalutan mencari kebahagiaan. dalam kecelaruan mengatur hidup. tapi kadang kadang terlalu mencari itu ini payah juga kalau lupa padaNya. harap harap mintak dijauhkan lah ye. banyak lagi perkara yang belum aku langsaikan padaNya.

kalau ye tekanan jangan telan pil bukan bukan ye.

semua orang dapat sama banyak. dua puluh empat jam sehari tak kira anda berpangkat tan sri atau menteri. tapi kadang kadang ada orang tak cukup masa. ada orang terlebih masa.

hairan?

tak yah nak hairan sangat. tak semua orang buat perkara yang sama. untung kalau perjalanan hidupnya senang. tapi bukan rugi kalau perjalanan hidupnya tu tak senang. cuma kurang nasib baik. tapi kena pandai bahagi masa. aku tak kata kau saja. aku pun sama. alpa. padahal online boleh saja.

ini ingatan untuk diri sendiri sebenarnya. makin dewasa tapi selalu lupa kepadaNya sebab alasan tak ada masa.

bukan tak tahu tapi lupa. ye dak?

Tuesday, January 8, 2013

Jujur.

Perasaan orang yang bersalah memang lain. lumrah manusia berbuat salah. mana ada yang ada sempurna. aku bukan nak cover dengan perumpamaan tu sebab aku yang buat salah. tapi memang ini salah aku. sampai bila bila akan rasa bersalah kalau tak jujur. menipu orang yang bagi kepercayaan pada kita sepenuhnya. orang yang aku terlanjur sayang sampai aku tak reti nak sayang orang lain melainkan keluarga dan teman teman rapat. orang yang twenty four seven take care of me. orang yang menjadi kegemaran aku sendiri. jalan penyelesaian, jujur.

aku ambil jalan tu. tapi sebenarnya sebuah kejujuran lagi sakit rasanya pada orang yang kita perdayakan. seribu juta maaf dipinta sayang. sesungguhnya melakukan kesilapan itu manusia, dan yang memaafkan kesilapan itu juga manusia. kamu.

syukur alhamdulillah everything is going back to normal. thanks for forgiving me, dan terima kejujuran ini walaupun sakit pada awak. you cheer me up when I'm sad. but this time I can't cheer you up because of sad that I've been created. sorry for the honesty :(